MASÁŽE LEONIS

Skořici známe všichni, převážně jako koření a to v podobě červenohnědé usušené kůry stočené do různě dlouhých svitků, nebo jemně namletou.

Aromatická kůra stálezeleného stromu skořicovníku (skořicovník ceylonský, skořicovník čínský) se používá mimo kuchyni také pro výrobu léčiv, kosmetiky, v likérnictví, voňavkářství či léčitelství. Vyrábí se z ní esenciální oleje i tinktury.

K čemu skořice slouží:

Jak používat skořici?

No nejjednodušším způsobem je zařadit ji do našeho jídelníčku. Cereálie se lžičkou mleté skořice a s jogurtem, případně s medem jsou nejen dobrou snídaní, ale také zdravou. Rozproudí metabolismus a napomůže vyloučit z těla škodliviny, které se přes noc usadily.

Skořicový čaj – stačí pouze přelít lžičku mleté skořice vřelou vodou (pozn. jiný recept radí povařit cca 4 minuty). Osobně k tomuto čaji přidávám ještě semínka fenyklu a po vychladnutí lžičku medu. Pomáhá uklidnit rozbolavělý žaludek či dvanáctník, nebo nafouklé bříško (nadýmání).

Mezi klasiku patří jablečný závin s jablky a skořicí. Jedná se o neodmyslitelné koření, kterou se tato dobrota provoní. Je jedno zda se jedná o závin tažený, nebo z listového těsta. Ten kdo přidá rozinky, případně ořechy patří mezi mlsouny a gurmány.

Samozřejmě skořice patří do vánočního cukroví. Vemte si co všechno musí naše zažívání o vánocích zpracovat. Kromě nadměrného množství cukru (kilogramy vánočního cukroví a čokolády) taky velké množství tuku (majonézové saláty, svatoštěpánská husa, smažené řízečky a litry alkoholu). Se skořicí, která upraví zpracování tuků a napomůže s hladinou cukru v krvi jsou vánoce pohodovější. Takže hospodyňky nezapomeňte vánoce se skořicí!!

A aby toho nebylo málo, tak samozřejmě nemůžeme zapomenout na svařák, grog, nebo cappuccino se skořicí. Pokud jste abstinenti, řidiči, nebo chcete pomoci dětem od kašle a nachlazení, doporučuji pro podzimní a zimní měsíce svařený ovocný džus. Krásně prohřeje zevnitř naše útroby a my se cítíme velmi příjemně. Jaký svařeny džus máte nejraději? Jablko, hruška, nebo něco exotičtějšího třeba brusinka, višeň?

Skořice v aromaterapii

Druhým nejčastějším využitím skořice je v léčitelství. Jako esenciální olej ji můžete použít v aromalampě. Povzbuzuje organismus při únavě, má antiseptické účinky (při dýchacích potížích) a slouží i jako mírné afrodiziakum.

Pokud si skořicovou esenci přidáte do koupele, nebo do masážního oleje nebo krému zahřeje vaši pokožku (prokrví ji), někdy až do červena. Pozor tedy s množstvím, nikdy nepoužívejte tuto esenci (esenciální olej) neředěnou přímo na pokožku!! Nejčastěji je součástí olejů a krému zmírňujících celulitidu, nebo při svalových potížích.